Over de koffieboon

Fotocredits: ITC-academy

                                 

We kennen allemaal die mooie bruine koffieboon. Maar de oorsprong van deze boon zit in het binnenste van de koffiebes. Onder de schil en het vruchtvlees van de koffiebes zitten 2 zaden/pitten die mede de smaak van ons bakkie bepalen. Waar de bessen groeien (hoog of laag en in welk klimaat) en hoe ze ontvelt, gedroogd, gebrand en gemalen worden bepaald de uiteindelijke koffiesmaak. In verschillende delen van de wereld zijn er koffieplantages te vinden. Het klimaat van het land van herkomst, de hoogte en de grond zijn enkele elementen die de koffiebonen verschillende eigenschappen geven die uiteindelijk de smaak bepalen. 

De meeste koffie die we drinken groeit in de hogere delen van het land (Arabica). Robusta is een andere soort maar wordt vooral toegevoegd aan melanges. De Robusta koffies groeien doorgaans lager. 

Na de oogst zijn er verschillende manieren om de bessen van het vruchtvlees te ontdoen wat uiteindelijk ook weer het effect heeft op de smaak van de koffie.

Uiteindelijk blijven dan de groene koffiebonen over, welke worden gebrand. Iedere brander en iedere branding kent een aantal vaste waardes, maar daarin zijn zeer veel verschillende keuzes te maken (tijd van branding, temperatuur, warmte bij aanvang, enz). Dat maakt het branden tot zo'n mooi en ambachtelijk proces!

Onze missie is om de koffiehandel zo direct mogelijk te houden: voor ons betekent dit dat we het liefst rechtstreeks bij de boer inkopen. Op dit moment gebruiken we een tussenpersoon en zijn alle koffies fair trade. De gesprekken met exporteurs in de herkomstlanden zijn in volle gang en we gaan er vanuit dat we op korte termijn met een aantal 'direct trade' kunnen gaan werken. 

Bij van Boon tot Bakkie gebruiken we de volgende bonen:

Ethiopië (Arabica)
STAAT EN REGIO:Zuid Oromia, Sidamo
ZONE:Bergen van Yirgacheffe
HOOGTE:1.950-2.000 m boven zeeniveau
VARIANTY:Bouron, Typica, Heirloom-variëteiten
PROCESSING:Natural
LANDBOUWERS:Meerdere kleine producenten
GECERTIFICEERD:Fairtrade

Onze Ethiopië Fairtrade koffiebonen komen uit de hoge bergen van Yirgacheffe en zijn een ware sensatie voor de echte koffiekenners. De intense aroma’s, zoete smaken en een frisheid om kippenvel van te krijgen. Vergeet alle koffies die je tot nu toe hebt gedronken, doe je ogen dicht en ontdek de licht-bloemige tonen en jasmijn met een chocolade-achtige afdronk.

 

PERU (Arabica)  
LOCATIE:El Palto – district Yamón – Utcubamba – departement Amazonas – noordelijk Peru
HOOGTE:1.300 – 1.800m boven zeeniveau
SMAAK:Zachte zuurgraad, melkchocolade, sinaasappel
PROCESSING:Natural
WASPLAATS:JUMARP El Palto
BOEREN:Asociación de Productores Cafetaleros Juan Marco El Palto (188 boeren)
CERTIFICERING:Fairtrade & organisc

Onze Peru Fairtrade koffie noemen we JUMARP “El Palto”. Dit is de coöperatie waar onze koffieboeren bij aangesloten zijn voor klassieke FTO klasse 1 Peruaanse koffie. De importeur bindt zich elk jaar tot een paar containers van de coöperatie, zodat ze erop kunnen vertrouwen dat ze een koper hebben voor hun productie, ook al is het een moeilijk jaar voor kwaliteit. Op deze manier ondersteunen ook wij hun project voor kwaliteitsverbetering.

 

BRAZILIE (Arabica)
REGIO:Santos
HOOGTE:1.000-2.000 m boven zeeniveau
SMAAK :Licht zuur, vleugje bitter en enigszins zoet
PROCESSING:Natural
LANDBOUWERS:Meerdere kleine producenten
GECERTIFICEERD:UTZ

Brazilië staat wereldwijd bekend als het grootste koffie producerende land met hoge kwaliteit koffies. Onze koffie komt uit de regio Santos in het zuiden van Brazilië en is zonder meer één van de “zachtste” koffies die we aanbieden. Veel mensen zijn verrast door hoe soepel en licht de koffie smaakt. Als gevolg hiervan is dit een uitstekende keuze voor degenen die genieten van melk en suiker in hun koffie.

 

INDIA (Robusta)
REGIO:Kerala, Karnataka
LANDBOUWERS:meerdere kleine producenten
HOOGTE:300-1200 m boven zeeniveau
PROCESSING:Natural
SMAAK:Volle smaak, sterke body, chocolade, hazelnoot, hout smaken zijn hierin terug te vinden.

Onze Kaapi Royale robusta koffie is het kroonjuweel van de robusta koffies van India. Het wordt geproduceerd uit koffieplanten die op de lagere hoogten van India worden gekweekt, tussen 300 en 1200 meter hoogte. De koffie wordt geteeld op berghellingen met natuurlijke schaduw, wat een gedurfde meer uniforme boon oplevert dan koffie die onder open omstandigheden wordt geteeld.

Kaapi Royale-klasse

Om Kaapi Royale te worden genoemd, moet 95% van de bonen op een zeef achterblijven met ronde gaten die een diameter van 6,70 mm of meer hebben. Bonen van deze koffie zijn schoon, gelijk van formaat en extra vettig. Na het sorteren worden deze bonen gepolijst, door een elektronische kleurensorteerder gehaald en uiteindelijk met de hand gesorteerd.

De Kaapi Royale-klasse kent geen defecte bonen, geen gebroken bonen en geen andere gebreken. Een hoge kwaliteit zeer schone Robusta koffie dus.

 

Verpakkingsvrij winkelen

Wist u dat wij het heel normaal vinden als u voor de koffie en thee uw eigen verpakking meeneemt? Dat kan een eigen blik of zak zijn of de koffie- of theezak toen u eerder bij ons koffie of thee kocht.  We zijn herkenbaar aan dit logo op ons pand en geven u korting als u op deze manier koopt.

Om de smaak van koffie en thee optimaal te houden is het belangrijk dat het zo min mogelijk wordt blootgesteld aan mocht, zuurstof, warmte en vocht. Een pot of zak met een venster oogt fraai, maar beter is het om een gesloten verpakking te gebruiken.

Van 30 mei tot 5 juni is uitgeroepen tot de week Zonder Afval. Doet u ook mee? We hebben verschillende soorten koffie- en theeblikken in de branderij voor u klaar staan!

© 2020 - 2023 Van Boon tot Bakkie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel