Van Boon tot Bakkie en daarna!

Leven met zo min mogelijk of geen afval, door grondstoffen of 'afval' opnieuw te gebruiken. Ook koffie(afval) leent zich goed voor circulair gebruik.  Bij van Boon tot Bakkie maken we bewuste en verantwoorde keuzes in de hele koffieketen: van de plantage tot het moment dat de koffie in uw kopje beland. Maar wist je dat ook met het rest-afval van koffie veel mogelijk is? Op deze pagina vindt u tips voor het hergebruik van uw koffie-afval. Daarnaast bieden we (hopelijk binnenkort!) producten aan die op een circulaire manier tot stand zijn gekomen.

Wist u dat we de kartonnen dozen waar we onze aanvoer in krijgen ook hergebruiken? De blokbodems van onze cadeauverpakkingen maken we op maat en gebruiken we als bodem!


Eigen zak of blik mee? Korting op onze koffie!

Klanten die bij van Boon tot Bakkie onze koffiezak nog een keer gebruiken om koffie te kopen of hun eigen bewaarblik meenemen krijgen € 1,00 korting. In het digitale bestelproces hebben we deze optie opgenomen en ook als u bestelling rechtstreeks aan ons doorgeeft zullen we deze korting berekenen.


Koffie tijdens het tuinieren

De koffieprut bevat verschillende voedzame stoffen (denk aan stikstof, kalium en fosfor) die in kunstmest worden gebruikt. Een heel logische stap om uw koffie niet in de groen-afval-bak te gooien, maar te gebruiken in de tuin of bloempotten. Je kunt het zowel mengen met compost van een composthoop of ongemengd gebruiken.

De (geur van) koffie is voor ons mensen al heel aantrekkelijk, maar wist je dat ook wormen worden aangetrokken door koffie. Daarmee worden zij de natuurlijke beluchters van je tuingrond!

Daarnaast zijn er ook dieren die, je kun het je toch niet voorstellen, niet van koffie houden! Denk aan slakken of katten, maar ook muggen zijn niet dol op koffie. Zet een schoteltje met koffieprut op je tuiintafel, steek dit aan en je je verjaagt op die heerlijke zomeravond de muggen.


Koffie tijdens het marineren

Wist je dat je gemalen koffie / gedroogde koffieprut ook heel goed kan gebruiken voorhet marineren van vlees? Op internet zijn vele recepten te vinden. Als basis gebuik je:

 • 4 eetlepels zonnebloemolie
 • 1 teentje knoflook (geperst)
 • 2 theelepels koffie (gemalen)

DIt kun je afwisselend combineren met bv:

 • 2 eetlepels sojasaus
 • 1 eetlepel worcestershiresaus
 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel mosterd
 • 1 verse gember (geschild, geraspt, ca. 1 cm)
 • 2 theelepels paprikapoeder
 • 2 theelepels bruine basterdsuiker
 • een gesnipperd uitje
 • rode pepers

Koffie tijdens het klussen

Tijdens het klussen is een goede bak koffie natuurlijk sowieso een must. Maar wist je dat je ook met koffie kan klussen?

Van één van onze klanten kregen we deze tip: de door wat vochtige koffieprut met een sponsje over een tafelblad te wrijven krijgt het een wat warmere, klassiekere uitstraling. Leuk om te proberen op die saaie spiegellijst, de salontafel, het bijzettafeltje waar die mooie plant op staat, een houtendienblad dat wel een oppepper kan gebruiken.

Maar ook textiel (bijvoorbeeld door Tie Dye) laat zich goed kleuren door koffie.


Koffie in de badkamer

Je kunt je koffieprut ook gebruiken als heerlijke body-scrub! Meng 1 deel koffieprut met 1 deel olijfolie en eventueel 1 deel aloe vera gel. Meng het door elkaar en genieten maar. Aangezien je de gebruikte koffie mengt kun je dit niet bewaren, maar ach, met zo'n simpel recept is het zo gepiept en zero-waste!

 

Verpakkingsvrij winkelen

Wist u dat wij het heel normaal vinden als u voor de koffie en thee uw eigen verpakking meeneemt? Dat kan een eigen blik of zak zijn of de koffie- of theezak toen u eerder bij ons koffie of thee kocht.  We zijn herkenbaar aan dit logo op ons pand en geven u korting als u op deze manier koopt.

Om de smaak van koffie en thee optimaal te houden is het belangrijk dat het zo min mogelijk wordt blootgesteld aan mocht, zuurstof, warmte en vocht. Een pot of zak met een venster oogt fraai, maar beter is het om een gesloten verpakking te gebruiken.

 

© 2020 - 2024 Van Boon tot Bakkie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel